Suomen parhaat purjehduspaikat

Suomalaiset ovat innokasta purjehduskansaa, sillä kotimaamme on siunattu äärettömän kauniilla ja puhtailla vesistöillä. He onnekkaat, jotka asuvat lähellä merta, voivat lähteä Itämerelle kokemaan autenttisia purjehduskokemuksia. Jos purjevene on sen sijaan ankkuroitu sisämaahan, voi nauttia upeista ja puhtaista vesistöistä, joita pitkin pääsee seikkailemaan laajalti ympäriinsä. Esimerkiksi Saimaa tarjoaa erinomaiset puitteet järvipurjehtimiseen. Voit vierailla vaikka Savonlinnan oopperajuhlilla ja seilata Lappeenrantaan nauttimaan Linnoituksen yöstä.

Luonnollisesti oman veneen asemapaikka vaikuttaa siihen, minne päin voi lähteä lyhemmälle purjehdusmatkalle. Hieman kaukaisempien kohteiden tutkimiseen kannattaa varata aikaa, sillä ne ovat varmasti vaivan arvoisia.

Lue kaikkein suosituimmat paikat purjehtimiseen ja ammenna niistä uutta inspiraatiota!

Saaristomeri

Saaristomeri on monen kokeneen purjehtijan suosikkipaikka, joka yksinkertaisesti hakee vertaistaan. Turun edustalta lähtevä vesialue yltää aina Ahvenanmanterelle asti, joten pinta-alaa riittää reippaasti 8300 neliökilometriä. Tämä upea alue houkuttaa turisteja kauempaakin, sillä Turun saariston nimellä tunnettu alue on saanut mainintoja maailman kauneimmasta vesialueesta myös kansainvälisellä tasolla.

Purjehdusmatkan aikana voi ihailla sinisenä kimaltelevan meren lisäksi saariston 40 000 saarta, jotka jakautuvat epätasaisesti aina pidemmälle merelle saakka. Puikkelehtiminen näiden pienten manneralueiden välistä tuntuukin uskomattomalta! Mereltä käsin voi nähdä mitä ihmeellisimpiä asioita ja hauskoja rakennuksia, joita ei välttämättä olisi tullut muuten nähneeksi.

Suosittujen purjehduspaikkojen vetovoiman huomaa niin ikään kesällä, sillä pienemmätkin kylät heräävät aivan uudella tavalla eloon paikalle saapuneiden harrastajien ansiosta. Alueen suosituimpia satamapaikkoja ovat viehättävä Nauvo, sympaattinen Parainen sekä hieman kauempana sijaitseva Houtskär.

Monet tekevät myös Saaristomerellä pidempiäkin purjehdusmatkoja esimerkiksi viikonloppuisin. Seurueet lähtevät esimerkiksi Naantalista tai Turusta ja suuntaavat kohti Ahvenanmaata. Matkasta tulee entistäkin rentouttavampi, jos purjehdusporukka päättää jäädä yöksi esimerkiksi viehättävään Eckeröhön tai Maarianhaminaan viihtymään paikallisessa tunnelmassa.

Tämän suositun purjehdusalueen kesämökit ovat niin ikään erittäin arvostettuja ja kysyttyjä, joten hinta purjehdusharrastuksen ylläpitämiseen paikan päällä on sen mukaista. Saaristomereltä on mahdollisuus ostaa myös saaria omaan yksityiskäyttöön. Näihin paikkoihin pääsee yleensä ainoastaan veneellä, minkä takia oma kulkuneuvo onkin välttämätön.

Suomenlahden itäpuoli

Pääkaupunkiseudulta käsin voi kääntää ruorin kohti itäisempää Suomenlahtea, jossa voi ihastella pienempiä kyliä ja hieman suurempia kaupunkeja. Reitillä voi puikkelehtia esimerkiksi Porvoon edustalla olevan saariston keskellä tai viettää aikaa keskemmällä avomerta.

Purjehtiminen on erinomainen tapa harrastaa kotimaan matkailua. Suomenlahden itäpuolisen reitin kiistaton kruunu on suloinen Porvoo, jossa voi tutustua purjehtimalla mitä upeimpiin paikkoihin. Pieni ja viehättävä paikkakunta on monen suosikiksi noussut pysähtymispaikka, jonka ainutlaatuisen tunnelman voi aistia helposti. Vierassatama sijaitsee aivan keskustan läpi virtaavan joen itäisellä rannalla jokikadulla, joten pienten kujien ja sympaattisten ravintoloiden kartoittaminen onnistuukin jalan todella yksinkertaisesti.

Purjehdusmatkan aikana voi kokea todellisia seikkailuita kaupungeissa, joihin ei välttämättä muuten tulisi lähdettyä. Eräs Suomenlahden purjehtijoiden suosima pysähdyspaikka on Loviisa, jonka värikkäät puiset talot vievät vierailijan sydämen mennessään. Suloinen Haapasaaren saari Kotkan edustalla on niin ikään pysähdyksen arvoinen paikka. Vain 17 asukkaan paikkakunta on hevosenkengän muotoinen paikka, jonka vierasvenesatamaan voi pysähtyä tutkiakseen tarkemmin tätä rauhallista saarialuetta.

Suomenlahden itäisempään osaan voi tehdä hauskoja päiväretkiä, mutta viikonloppu saa aivan uutta lomatunnelmaa viettämällä yön tai pari esimerkiksi Porvoossa, Kotkassa tai Loviisassa. Innokkaimmat tekevät päiväretkiä Tallinnaan kokeakseen eteläisemmän naapurin aivan uudella tavalla. Sijainti onkin todella ihanteellinen esimerkiksi hieman pidempää päiväretkeä varten.

Saimaa

Suomen suurimpana järvenä tunnettu Saimaa tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä purjehtimisesta kiinnostuneille. Tässä vesistössä on sievien pikkukylien lisäksi mielenkiintoisia saaria, joiden välillä voi navigoida ja katsoa, mitä jännittäviä nähtävyyksiä löytyykään.

Alueella voi luonnollisesti pysähtyä myös suuremmissa kaupungeissa, joihin pääsee näppärästi oman paatin jättämällä vierasvenesatamaan. Purjehtija voi tehdä esimerkiksi hauskan päiväretken katsomaan Lappeenrannan kuuluisaa hiekkalinnaa, aistimaan Mikkelin torin tunnelmaa tai katsomaan kuuluisaa Olavinlinnaa Savonlinnassa. Muita mielenkiintoisia kohteita ovat Imatra, Joensuu ja Varkaus.

Alueen viehättävyys piilee myös pienissä, mutkittelevissa reiteissä, joita pitkin voi suunnata muille vesialueille. Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös Saimaan kanava, jonka kautta voi purjehtia aina Suomenlahdelle saakka. Vuonna 1856 on erityisesti pääkaupunkiseudulta Kuopioon ja Mikkeliin suuntaavien purjehtijoiden mieleen. Saimaa on nimittäin suosittua mökkeilyaluetta, joten oman veneen saakin tällä tavalla kuljetettua näppärästi aina kotiovelta mökkirantaan saakka.

Rohkeimmat matkalaiset suuntaavat veneen nokan kohti Viipuria, mutta tällaista matkaa suunniteltaessa on tehtävä selvitystyö etukäteen todella hyvin. Prosessi sisältää paljon byrokratiaa, joten hetken mielijohteesta ei Venäjän vesistöille kannata suunnata – etenkään ilman aiempaa kokemusta.

Purjehdusseurat kokoavat purjehtijat yhteen

Saimaan alueella on myös aktiivista purjehdusseuratoimintaa. Nämä purjehduskerhot haluavat puhaltaa yhteen hiileen ja tarjota vesistöllä liikkujille mahdollisimman hyvän kokemuksen toimimalla yhteistyössä. Tiesitkö, että vesillä purjehtiessaan jäsenet käyttävät oman seuransa pursilippua, joka puolestaan kertoo oman historiansa? Veneet, jotka eivät kuulu mihinkään seuraan, käyttävät perässä Suomen lippua.

Seurat järjestävät paljon yhteistä toimintaa, jossa pääsee tutustumaan myös muihin paikallisiin purjehtijoihin ympäri Suomen. Tällä tavalla voikin saada hyviä vinkkejä tulevia purjehdusmatkoja tai mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja varten!