Suomalaiset, purjehdus ja olympialaiset

Purjehdus on suomalaisille rakas harrastus, mutta useille suomalaisille myös täysipäiväinen ammatti. Suomessa on mukavat olosuhteet lajin harjoitteluun, sillä maatamme ympäröi Itämeri. Suuren vesialueen läsnäolo kannustaa monia myös aloittamaan harrastuksen, sillä lajin tutustumisen kynnys on matalampi. Jos lähimmälle merelle olisi tuhansia kilometrejä, purjehduksen aloittaminen tai harrastaminen olisi huomattavasti haastavampaa.

Suomalaispurjehtijat ovat kahmineet mitaleja

Ammattilaispurjehtijoiden kilpailulaji tunnetaan nimellä kilpapurjehdus. Lajin erinomainen puoli on se, että sen voi aloittaa vanhemmallakin iällä. Yksilön kehityskaari on havaittavissa nopeasti, kun kokemusta ja taitoa karttuu. Tämän asian myötä on mahdollista, että kilpapurjehduksessa voi edetä nopeasti. Suomen historian vanhin olympiaurheilija on ollut itse asiassa juuri purjehduksessa. Kyseessä on John Flinkenberg, joka oli mukana 60-vuotiaana Melbournen olympialaisissa vuonna 1956. Hän kisasi yhdessä Joel Jahnin ja Tor-Kristian Lindin kanssa, ja tämä seurue sijoittui tuolloin komeasti sijalle 14.

Kilpapurjehduksessa on lukuisia alalajeja, mutta olympialaisiin on hyväksytty virallisiksi kategorioiksi ainoastaan tietyt luokat. Sekä miehet että naiset kilpailevat kahden hengen yksityyppisen jollan 470-luokassa sekä 49er-luokassa. Naisten sarjoja ovat lisäksi yhden hengen purjejolla Laser radial ja useamman hengen köliveneen Elliot 6m. Lisäksi naisten purjelautailussa on RS:X-olympialuokka.

Miehet sen sijaan kilpailevat yhden hengen Finnjolla- ja Laser-luokissa, kahden hengen köliveneen Star-luokassa sekä purjelautailuissa. Suosituksi kisatyypiksi on noussut kahden venekunnan väliset Match racing -kilpailut, joissa osapuolet kisaavat toisiaan vastaan. Esimerkiksi Elliot 6m on tällainen luokka.

Purjehdus on ollut harrastajamääräänsä nähden erittäin menestyksekäs laji suomalaisessa olympiahistoriassa. Mitaleita on tullut kaiken kaikkiaan 11 kappaletta, joista kultaisia on ollut 2, hopeisia 2 sekä pronssisia 3. Se pitääkin lajitilastoissa kahdeksatta sijaa, joka on todella hyvä sijoitus. Laji on ollut kotimaassamme miespainotteinen, sillä miehet ovat tuoneet kotiin enemmän mitaleja kuin naiset.

Esko Rechardt toi Suomeen ensimmäisen olympiakullan purjehduksesta

Vuonna 1980 Esko Rechardt teki suomalaista urheiluhistoriaa voittamalla olympiakultaa Moskovan olympialaisista. Tämä ainutlaatuinen suoritus tapahtui Finnjolla-luokassa. Kyseisen saavutuksen ohella hän on voittanut Pohjoismaiden mestaruuskisoissa pronssia vuonna 1983 sekä lukuisia SM-kultamitaleita. Olympiavoittajan menestyksekäs ura inspiroi myös muita perheenjäseniä, sillä hänen nuorempi veljensä Lauri sijoittui Finnjolla-luokassa yhdeksännelle sijalle Soulin olympialaisissa vuonna 1988.

Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Esko Rechardt ei malttanut jättää rakasta lajia kokonaan, vaan hän palasi sen pariin vuosikymmeniä myöhemmin. Hän nimittäin siirtyi purjehtijoiden valmennuspäälliköksi vuonna 2009. Entinen urheilija viihtyi työssään 3 vuotta, kunnes hän irtisanoutui ennen sopimuskauden päättymistä vuonna 2012.

Thomas Johanson on menestynyt mainiosti

Monet suomalaiset muistavat edelleen selkeästi sen, kun Thomas Johanson ja Jyrki Järvi kävivät tiivistä kamppailua kirkkaimmista mitaleista Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Jännitystä riitti aivan loppumetreille saakka, kunnes parivaljakon kultamitali yksityyppisten kilpapurjehdusjollien 49er-luokassa varmistui.

Kaksikon saavutusta voidaan pitää edelleen suomalaisen olympiahistorian kannalta erittäin merkittävänä, sillä heidän voittamansa kultamitalin lisäksi Suomeen on tullut ainoastaan kaksi muuta olympiavoittoa 2000-luvun aikana. He kuuluvat siis kotimaassamme erittäin harvinaiseen joukkoon.

Kun Jyrki Järvi päätti uransa, siirtyi Jukka Piirainen Thomas Johansonin pariksi. Kaksikko nousi Ateenan olympialaisissa kahdeksannelle sijalle vuonna 2004. Suomalaisurheilija on myös kisannut Laser-luokassa yksin ennen siirtymistä 49er-luokkaan, ja Laserin parissa hän voittikin MM-kultaa, kaksi EM-mestaruutta sekä sijoittui kahdeksanneksi Atlantan olympialaisissa vuonna 1996. Muita Johansonin merkittäviä saavutuksia 49er-luokassa ovat MM-pronssimitali vuonna 2000 sekä EM-kisojen kuudes sija vuonna 2002.

Silja Frost kuuluu menestyksekkäimpiin suomalaisnaisiin

Silja Frost (o.s. Lehtinen) on toinen Suomen kilpapurjehduksen menestyksekkäimmistä suomalaisnaisista. Lahjakkaan urheilijan erikoisuus piilee hänen taidoissaan kisailla useissa kategorioissa. Lehtinen on voittanut pronssia Match racing -luokassa yhdessä Silja Kanervan ja Mikaela Wulffin kanssa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Hän on myös voittanut samaisessa kategoriassa MM-kultaa vuonna 2012 Göteborgissa sekä pronssia vuonna 2008 Aucklandissa.

Frostin saavutuksiin kuuluu niin ikään arvokisamitaleita muistakin luokista. Hän on voittanut nuorten Byte-luokan MM-kultaa vuonna 2001 ja 29er-luokassa MM-kultaa vuonna 2006. Näiden meriittien ohella hän on sijoittunut jatkuvasti kärkipään tuntumaan ja saanut tunnustuksia valtakunnallisella tasolla. Silja Frost jakaakin Sari Multalan kanssa Suomen menestyksekkäimmän purjehtijan tittelin, vaikka nykyään kansanedustajana työskentelevällä Multalalla ei olekaan olympiamitalia.

Vuonna 1985 syntynyt Frost päätti uransa purjehtimisen parissa vuonna 2013, vaikka hän edelleen esiintyy itselleen rakkaan lajinsa parissa julkisuudessa. Hän työskentelee nykyään lääkärinä.

Tuuli Petäjä-Sirén on saavuttanut mitaleita

Tuuli Petäjä-Sirén on tuonut mainetta ja kunniaa Suomelle purjehduksen parissa. Hän on voittanut hopeaa vuonna 2012 Lontoon olympialaisissa sekä pronssia Madeiran EM-kilpailuissa vuonna 2012. Nämä saavutukset arvostettiin korkealle myös kansallisella tasolla, ja hän saikin Vuoden urheilijan tittelin vuonna 2013. Lisäksi hän sijoittui kymmenenneksi Rion olympialaisissa vuonna 2016.

Arkkitehdiksi kouluttautunut Sirén päätyi purjelautailun pariin lähes huomaamattaan, sillä hän aloitti uransa kisaamalla 420- ja 470-luokissa. Lopullinen valinta tapahtui vuonna 2006, jolloin hän päätti keskittyä RS:X-kategoriaan.