Purjehdusretkiä tarjoavat yritykset Suomessa

Jos haluat päästä tutustumaan purjehdukseen, nauttimaan ikimuistoisesta purjehdusmatkasta tai vain tutustua hieman kokeneempana purjehtijana ulkomaan vesistöihin, kannattaa katsastaa tarkemmin purjehdusretkiä tarjoavien yritysten toimintaa.

Suomessa on lukuisia yhtiöitä, jotka järjestävät ainutlaatuisia retkiä niistä kiinnostuneille. Tällä tavalla pääsee viihtymään mieleisen harrastuksen parissa ja oppimaan paljon uutta. Mikä olisikaan parempi tapa viettää aurinkoista kesäiltaa tai nauttia ikimuistoisesta kesälomasta kuin seilailla purjeveneellä pitkin kristallinkirkasta vesistöä mukavassa seurassa!

Seuraavassa listassa on useita kotimaisia toimijoita, jotka tarjoavat purjehdukseen erikoistuneita palveluita.

Kesäpurje

Riihimäellä sijaitseva Kesäpurje on perustettu vuonna 1998 ja saanut vuosien varrella vannoutuneen asiakaskunnan purjehduksesta kiinnostuneista henkilöistä. Pitkän kokemuksen pohjalta se on räätälöinyt erilaisia pakettivaihtoehtoja, joiden joukosta löytyy useita kohteita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhtiö toimii useassa eri toimipisteessä, joten leppoisalle purjehdusmatkalle lähteminen onnistuu Helsingistä tai Päijänteeltä.

Purjehtimisesta kiinnostuneet voivatkin valita suosikkinsa yritysten tarjoamien vaihtoehtojen joukosta. Kotimaan purjehdusretkien joukossa on lukuisia vaihtoehtoja, joista löytyy niin pidempiä retkiä kuin muutaman tunnin purjehduksia Helsingissä, Saaristomerellä, Itämerellä tai Päijänteellä. Ainutlaatuinen purjehdusmatka onnistuukin esimerkiksi Helsingistä Hankoon tai Helsingistä Tallinnan.

Kansainvälisempien purjehdusretkien kohteita ovat muun muassa eksoottinen Azorien saaristo, viehättävä Kroatia sekä uskomaton Karibia. Nämä retket ovat noin viikon mittaisia ja koostuvat monipuolisesta ohjelmasta itse purjehtimisen lisäksi. Snorklaaminen, uiminen ja luonnollisesti kauniista maisemista nauttiminen ovat tärkeitä aktiviteetteja itse purjehtimisen lisäksi.

Yritys tarjoaa retkien lisäksi opetusta, ja kursseja on tarjolla päällikkö-, perämies- ja purjehtijatasoilla. Kyseessä on Suomen Navigaatioliiton auktorisoima navigointikoulu, joka pitää sisällään kolmivaiheisen merenkulun teoreettisen koulutuksen saaristoon, rannikkoon ja avomereen liittyvistä kulkuopeista. Tutkinnot suoritetaan aina arvojärjestyksessä, ja niistä ensimmäisenä täytyy läpäistä saaristo, toisena rannikko ja kolmantena avomeri.

Pärske

Helsingin vesistöillä toimiva Pärske tarjoaa asiakkaille erilaisia vaihtoehtoja purjehdusretkiin. Vuonna 2014 perustettu yritys on erikoistunut maisemapurjehdusretkiin, joiden aikana voi ihastella Helsingin kaunista siluettia, viehättävää Suomenlinnan merilinnoitusta, sievää Kaivopuistoa sekä pääkaupungin edustalla sijaitsevia uniikkeja saaria.

Osallistuja pääsee jo lyhyenkin matkan aikana ohjaamaan kapteenin johdolla esimerkiksi Melges 24 -kölivenettä. Pärskeen tuotevalikoimaan kuuluu myös purjehduskurssi, jonka aikana voi oppia ohjaamaan paremmin Melges 24 -kölivenettä 20 tunnin mittaisella kurssilla.

Aida Charter

Helsingissä toimiva Aida Charter kertoo järjestävänsä ikimuistoisia purjehduselämyksiä, joita voi kokea haluamassaan porukassa. Toisin kuin monet muut alalla toimivat yritykset, se myy ryhmille tarkoitettuja paketteja, jotka pitävät sisällään tietynkokoisille seurueille veneen, kapteenin ja turvavarusteet. Muut alan yritykset sen sijaan myyvät yksittäisiä paikkoja, joten kanssamatkustajiin ei niiden tapauksessa voi vaikuttaa.

Aida Charterin lyhyempiin matkoihin sisältyy esimerkiksi 11 hengelle tarkoitettu purjehdusmatka Helsingin edustalla. Kolmituntisen matkan aikana kauniiden maisemien lisäksi voi halutessaan opetella perustrimmejä ja solmuja sekä tehdä ryhmässä mies yli laidan -harjoituksia, joiden aikana voi oppia olennaisia merenkulkutaitoja. Reittivaihtoehtoina ovat joko Suomenlinnan ja Särkän suunta tai vaihtoehtoisesti Kydön ja Santahaminan reitti.

Aida Charterin erikoisuutena on kuitenkin Team Race-joukkuekilpailu pääkaupungin edustalla. Sen aikana kaksi kipparoitua charter-venekuntaa ottavat mittaa toisistaan leikkimielisessä takaa-ajolähdössä. Osallistujat harjoittelevat aluksi kisatehtäviä oman venekuntansa sisällä siihen asti, kunnes he ymmärtävät, mitä heidän täytyy tehdä. Tyypillinen reitti on esimerkiksi Lauttasaaresta Gråsbådanin kautta Harmajaan.

Aida Charterin valikoima sopii myös vaativampaan makuun, sillä yritys järjestää purjehdusretkiä Tallinnaan ja viikon purjehdusmatkoja Itämerelle. Kaiken huippuna on kuitenkin asiakkaan mukaan räätälöity purjehdusseikkailu, jonka reitin matkustaja itse voi päättää. Hän voi esimerkiksi suunnata vuoden mittaiselle Karibian kierrokselle seitsemän seuralaisen kanssa tai valita kaksi vuotta kestävän maailmanympäryspurjehduksen. Kaikki on siis käytännössä mahdollista!

HG Production

Turussa vaikuttava HG Production on erikoistunut lähialueella järjestettäviin purjehdusmatkoihin, joiden aikana voi ihailla kansainvälisestikin kauneimmaksi vesialueeksi nimitettyä Turun saaristoa. Yrityksen tuotevalikoiman erikoisuuteen kuuluu myös Pohjoismaiden vanhin purjelaiva Olga, joten klassikkoveneiden ihailijat voivat nauttia sen vanhanajan kauneudesta.

HG Production järjestää perinteisempien päiväristeilyn lisäksi muun muassa kesäristeilyjä ja rapuristeilyjä, joita järjestetään kuumimman ravustuskauden aikana Aurajoella. Kauniiden maisemien ohella pääsee herkuttelemaan maukkaassa seisovassa pöydässä sekä kuunnella taidokkaan trubaduurin sulosointuja. Yhtiö järjestää lisäksi ryhmän toiveiden pohjalta saaristoon järjestettäviä tilausristeilyjä, joiden aikana voi tutustua esimerkiksi purjehduksen saloihin.

Midnight Sun Sailing

Yli 20 vuotta veneristeilyjen parissa toiminut Midnight Sun Sailing pitää toimipistettään viehättävällä Taalintehtaalla, joka sijaitsee Kemiönsaarella. Se on erikoistunut räätälöityihin risteilyihin, jotka järjestetään asiakkaiden toiveiden perusteella Turun saaristossa. Se järjestääkin todella kokonaisvaltaisia palveluja, sillä pelkän veneen vuokrauksen ja kapteenin lisäksi yhtiö lupaa räätälöidä yhteistyökumppaniensa kanssa mahtavan kokemuksen, johon saa asiakkaiden toiveiden mukaisesti ruuat, juomat sekä ohjelman. Lisäksi seurue voi pysähtyä viettämään aikaa upeissa ravintoloissa, persoonallisissa saunoissa tai jopa yöpymään viehättävässä majapaikassa.