Purjehdus kirjallisuutta ja elokuvia

Oppikirjojen lisäksi purjehduksesta voi löytää monta erilaista kirjallisuutta sekä elokuvaa. Ohessa on muutama tunnettu teos, joihin kannattaa tutustua.

Elämäkertoja

 • ”Yksinpurjehdus maapallon ympäri – sekä Purjehdus Liberdadella Brasiliasta Amerikkaan” – Joshua Solcum (”Sailing Alone Around The World”)

Joshua Solcum oli yhdysvaltalainen merikapteeni sekä maailman ensimmäinen ihminen, joka purjehti maapallon ympäri täysin yksin vuosina 1895-1898. Tämä teos kertoo Solcumin muistelmakirjoitus hänen ensimmäisestä maailmanympärysmatkastaan.

Kirjassa käydään läpi niin merten vaaroja, merirosvoja, haaksirikkoutumisia kuin myös korallimeriä. Tämä kirja on yksi klassikkoteoksista, mikä on myöhemmin innoittanut monia muita purjehtijoita lähtemään purjehtimaan yksin.

 • “Yksinäinen Purjehtija” – Matti Lappalainen

Matti Lappalaisen kirjoittama purjehduskirjasarja vie lukijan mukanaan ympäri maailmaa mitä eksoottisimpiin paikkoihin, niin valtameren syville vesille kuin turkooseihin laguuneihin. Kirja tutustuttaa lukijan eri maanosien venesatamakulttuureihin ja maailmankuuluihin nähtävyyksiin. Tämä kirjasarja on koottu Lappalaisen omista lokikirjoista kahdeksan vuoden ajalta.

 • ”Merivuokko”- kirjasarja – Pertti Duncker

Pertti Duncker oli suomalainen purjehtija, joka päätti lähteä matkalle ympäri maailmaa vuonna 1990 Merivuokko-purjeveneellään. Tämän kirjasarjan neljä osaa perustuu kyseiseen matkaan, mutta yhteensä kirjasarjaan kuuluu kuusi eri kirjaa.

Dunckerilla oli myös mukana videokamera, jolla hän tallensi videoita matkastaan – näistä tallenteista tehtiin myöhemmin myös televisiosarja, minkä voi löytää tästä listalta alemmalta.

Romaanit

 • “Merimatka” – William Golding (“Rites of Passage”)

Merimatka on William Goldingin meritrilogian ensimmäinen osa, joka kertoo Edmund Talbotista. Hän lähtee matkaan Englannista Australiallaan kehnokuntoisella purjeveneellään, ja kirjoittaa matkan varrelta tapaamiaan ihmisistä sekä tapahtumista, mukaan lukien veneen kovapäisestä kapteenista. Tämän meritrilogian seuraavat osat ovat: ”Laskusilta” sekä ”Laiva Tulessa”.

 • ”Vanhus ja Meri” – Ernest Hemingway (“The Old Man And The Sea”)

“Vanhus ja Meri” on yksi kirjallisuuden klassikoita ja yksi Ernest Hemingwayn tunnetuimpia teoksia. Epäonninen Santiago päättää lähteä yksin merelle kalastamaan, ja hän saa lopulta koukkuun suuren marliinin. Hän ei kuitenkaan saa vedettyä kalaa veneeseen, joten päättää väsyttää sen – Santiago päättää pitää siimaa kädessään niin pitkään, kunnes kala väsyy. Tässä ajassa siima ehtii tehdä haavoja Santiagon käsiin ja Santiago itse päätyy kärsimään niin janosta kuin nälästäkin. ”Vanhus ja Meri” on tarina niin rohkeudesta kuin merestäkin, ja se kertoo lukijalle kuinka kamppailu on arvokasta, vaikka se johtaisikin tappioon.

 • ”Morganin Matka” – Colleen McCullough (”Morgan’s Run”)

Morganin Matka kertoo tosipohjaisen tarinan siitä, kuinka vuonna 1787 Englannista lähtee maan ensimmäinen rangaistusvankijoukko kohti Australiaa. Alussa Richard Morgan on elämäänsä tyytyväinen mies, mutta elämä heittää täyskäännön hänen joutuessaan mukaan purjelaivan matkaan.

Dokumenttielokuvat

 • “Between Home”

Vuonna 2012 julkaistu seikkailu-dokumentti “Between Home” kertoo nuoren Nick Jaffen purjehdusmatkasta Saksasta Australiaan. Nick lähti purjehdusmatkaansa yksin ja ilman kunnon kokemusta purjehduksesta. Tämä dokumenttielokuva kertoo, mitä kaikkea voi tapahtua keskellä aavaa merta ja kun uskaltaa seurata unelmiaan.

 • ”Syvillä Vesillä” (”Deep Water”)

Vuonna 1968 pidettiin yksinpurjehduskilpailu maailman ympäri. Amatööripurjehtija Donal Crowhurst päättää osallistua kilpailuun varmana voitostaan: hänellä olisi käytössään markkinoiden uusin ja nopein vene.

Paikallinen liikemies suostuu rahoittamaan veneen Crowhurstille yhdellä ehdolla: jos hän häviää, joutuu hän maksamaan koko veneen hinnan takaisin. Crowhurst lähtee matkaan itsevarmana, mutta huomaa veneessä olevan pian monia eri vikoja. ”Syvillä Vesillä” seuraa Crowhurstin matkaa ympäri maailmaa ja hänen vastoinkäymisiään.

 • ”Purjeveneellä Maailman Ympäri – Pertti Duncker”

Aiemmin elämäkerroissa mainittu Pertti Duncker teki maailmanympärysmatkastaan kirjan lisäksi myös videoita videokamerallaan, joista päädyttiin myös tekemään 10-osainen televisiosarja. Sarjassa nähdään oman elämänsä herra Dunkerin humoristinen elämänkatsomus kaikkien koettelemuksien keskellä.

Matkaseura vaihteli ajan mukaan, ja purjeveneessä hänen mukanaan oli niin Dunckerin oma perhe, kuin muita suomalaisia ystäviä sekä matkan varrelta kerättyjä tuttavuuksia.

Draamaelokuvat

 • ”All is Lost”

Suomessa vuonna 2014 julkaistu ”All is Lost” draamaelokuva kertoo miehestä, jonka purjevene törmää kuljetussäiliöön ollessaan matkalla Intian valtamerellä. Vene saa kolhun ja alkaa vuotaa, mistä alkaa taistelu meren voimia vastaan ilman ruokaa ja juomaa.

 • “S.O.S – purjehdusreissu” (”SOS – En segelsällskapsresa”)

Tämä vuonna 1998 julkaistu lämminhenkinen ruotsalainen elokuva on komediadraama, jossa päähenkilöt Stig-Helmer ja Ole päätyvät purjehtimaan saaristoon juhannuksen aikaan. Saaristosta löytyy rikkaita ihmisiä ja rakkautta, ja elokuva tuo esille veneilijöiden erilaiset tyypit kaikessa korniudessaan.

 • ”Master and Commander – Maailman laidalla”

“Master and Commander” pohjautuu 1800-vuoden alkupuoleen, kun Iso-Britannia oli sodassa Napoleonin Ranskan kanssa. Laiva nimeltä HMS Surpise määrätään komennukselle Etelä-Amerikan lähistölle ja mukaan lähtee kapteeni Jack Aubrey (Russell Crowe) ja lääkäri Stephen Maturin (Paul Bettany). Laivan miehistö joutuu ranskalaisten väijyttämäksi, mistä alkaa takaa-ajo sekä laivojen taisto. ”Master and Commander” on tarina rohkeudesta ja eri arvomaailmojen yhteentörmäyksestä.

 • ”Takkuaivot Takilassa” (”Captain Ron”)

Takkuaivot Takilassa on komedia joka julkaistiin vuonna 1992. Chicagolainen perhe perii purjeveneen Karibialta. Koska kukaan heistä ei ole purjehtinut aiemmin, he päättävät lähteä yhdessä matkalle Kapteeni Ronin kanssa. Ron vie heidät uudenlaiselle meriseikkailulle, jonka jälkeen perheen elämä ei ole enää samanlaista.