Mitä ottaa mukaan pitkälle purjehdukselle – Vinkkejä viihtymiseen

Pitkää purjehdusretkeä suunnitellessa on hyvä miettiä jo etukäteen, mitä haluaa veneeseen mukaan. Aika voi käydä muussa tapauksessa pitkäksi, vaikka kauniit maisemat olisivatkin ympärillä. Erityisesti illemmalla voi tuntua siltä, että olisi mukavaa vetäytyä kajuuttaan ja viettää aikaa lämpimimmissä sisätiloissa.

Nappaa seuraavasta listasta parhaat vinkit tekemistä varten!

Varaa mukaan hyviä kirjoja

Kirjat ovat klassikoita, jotka säilyvät ajattomina ajankulusta huolimatta. Niiden paras puoli on ehdottomasti se, että kuljettaminen onnistuu vaivattomasti paikasta toiseen, sillä peruspokkari eivät paina kovinkaan paljoa. Nyt sinulla on myös hyvä tilaisuus toteuttaa ikuisuusprojektit – jos Väinö Linnan Tuntematon sotilas on aina ollut lukulistallasi, mutta et ole ehtinyt koskaan sen pariin ajanpuutteen takia, on sinulla nyt mitä parhain tilaisuus lukea se huolella.

Edullinen tapa saada kirjoja mukaan on kirjastossa käyminen, mikäli reissu kestää alle pisimmän mahdollisimman lainausajan. Vaihtoehtoisesti kannattaa kierrellä aktiivisesti kirpputoreilla tai kesämarkkinoilla, sillä niillä voi löytää erittäin edullisesti kerran tai pari luettuja teoksia. Jos ostat esimerkiksi edullisempia pokkareita, ei haittaa, vaikka sivujen väliin tulisikin merisuolaa tai aurinkorasvaa. Nämä tavat voivat myös säästää matkakassaa huomattavasti, ja rahat voi käyttää johonkin muuhun aktiviteettiin matkan aikana.

Toisinaan voi tulla valinnan vaikeus, jos ei seuraa aktiivisesti kirjallisuusalaa. Inspiraatiota alukselle otettaviin teoksiin voi saada kirjakaupan myyjältä, suosituista kirjablogeista tai kotimaisista myyntilistoista. Hyvä vaihtoehto on myös kielten oppimiseen liittyvät teokset, joiden avulla voi laajentaa omaa osaamistaan. Parhaimmassa tapauksessa matkan määränpää voi olla maassa, jossa uutta opittua pääsee harjoittamaan välittömästi. On hyvä varata mukaan mieluummin liikaa kirjoja kuin liian vähän, jotta tylsyys ei pääse iskemään.

Lautapelit kruunaavat iltaviihteen

Klassiset lautapelit kuuluvat monen ihmisen ehdottomiin suosikkeihin. Vaikka niitä ei olisikaan aikaa pelata kiireisen arjen keskellä, on rauhallinen laivaristeily mitä otollisin paikka pelata muutama kierros kaikkia vanhoja suosikeita. Jos mukana on perheen pienempiä, innostuvat he varmasti entisestään näiden klassikkojen näkemisestä etenkin silloin, kun vanhemmilla ei tavallisesti aikaa pöytäpeleille.

Ehdottomia mukaan otettavia klassikoita ovat esimerkiksi Monopoly, Afrikan tähti ja Muuttuva labyrintti. Jos seurueen nuorimmat ovat todella pieniä, kannattaa heitä varten varata yksinkertaisempia pelejä, kuten Kimble ja Yatzy. Ajankohtaisista asioista kiinnostuneille sopii hyvin Trivial Pursuit sekä Haluatko miljonääriksi. Muistin virkistämistä varten voi ottaa muistipelejä, kun taas palapelien parissa voi parantaa hahmottamiskykyä.

Ennen pelaamisen aloittamista on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota merenkäyntiin. Jos sää on kovinkin epävapaa ja meri tyrskyää, voi pelaaminen hankaloitua huomattavasti. Hauska pelikokemus voi päättyä kurjasti, jos kaikki osat lentelevät puolelta toiselle aallokon liikkeiden mukana.

Korttipelit ovat ajatonta viihdettä

Korttipakka on erinomainen viihdyttäjä, joka kulkee erittäin vaivattomasti mukana paikasta toiseen. Se ei myöskään vie tavaroiden keskeltä juurikaan tilaa, mikä tukee sen mukaan ottamista. Sille löytyy varmasti aina paikka esimerkiksi kaapin perältä.

Korttipelejä on helppo pelata niin laivan kannella kuin sisällä kajuutassa. Jos peleille ei ole aikaa kotona, on purjehdusmatkan aikana mitä erinomaisin tilaisuus virkistää muistia ja pelata kaikki lapsuudesta tuttuja korttipelisuosikkeja. Nopeus ja motoriikka kehittyvät, kun pelaaja läiskii seuralaistensa kanssa kierroksen Lännen nopeinta, Ristiseiskaa tai Herttaa. Uskaliaimmat voivatkin asettaa panoksia rahasta!

Varaa mukaan tarpeeksi herkkuja

Purjehtimisen paras ja huonoin puoli on siinä, että seurue viettää aikaa kaukana kaikesta. Tämä asia voi osoittautua ongelmalliseksi silloin, kun jonkun ryhmäläisen alkaa tehdä mieli jotain epäterveellistä. Ääritilanteessa kauppaan ei nimittäin pääse useampaan päivään, minkä ansiosta asioihin täytyy varautua hyvissä ajoin etukäteen. Harva asia piristää yhtä kovin makeanhammasta kolottavaa henkilöä kuin se, että oma suosikki löytyy kaapista kriittisellä hetkellä.

Kajuuttaan onkin hyvä kätkeä erillinen herkkukaappi, josta voi pahan tilaisuuden tullessa käydä nappaamassa omaan makuun sopivia herkkuja. Hyvä vinkki, jonka ansiosta jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto, on tehdä etukäteen lista kaikkien suosikeista ja ostaa niitä runsaasti kaappiin. Tällä tavalla pystyy välttämään tilanteet, ettei itselleen mieluista herkkua löydy ollenkaan. Asiasta voi etenkin perheen pienimpien keskuudessa tulla pahimmassa tapauksessa suurta mielipahaa. Jos listaa ei saa selville, on hyvä vaihtoehto ostaa esimerkiksi klassisia perunalastuja, salmiakkia, kotimaista suklaata sekä virvoitusjuomia.

Opettele kutomaan ja loihdi upeita luomuksia

Kutominen on erinomainen käsityöharrastus, joka sopii niin naisille kuin miehillekin. Pidemmän purjehdusmatkan aikana voikin luoda mitä upeimpia vaatteita tai sukkia, joita voi hyödyntää talven tullessa. Malleja kannattaa katsastaa etukäteen, jotta osaa varata sopivat varusteet mukaan. Kaikkein parasta on, ettei kutominen ole sidottu tiettyyn paikkaan. Sukkia voi siis neuloa samalla, kun ottaa aurinkoa laivan kannella!

Kutominen ei vaadi kovinkaan monimutkaisia välineitä, vaan veneeseen tarvitsee ottaa mukaan ainoastaan kudontapuikot ja -lankaa. Varmista, että mukanasi on tarpeeksi materiaalia. Muussa tapauksessa upea projekti voi jäädä pitkäksi aikaa kesken, jos mukana ei ole työhön sopivaa lankaa.