Julkkiksia, jotka harrastavat purjehdusta

Purjehdus on mahtava harrastus, joka antaa harrastajalleen paljon. Liplattavat laineet, seesteinen meri sekä päättymättömältä tuntuva horisontti vievät ajatukset pois arjesta.

Tästä ainutlaatuisesta tunteesta nauttivat niin kiireiset uraihmiset kuin lukuisat julkisuudesta tutut henkilöt ja näin suomalaisjulkkikset voivat olla perheensä kanssa rauhassa julkisuudelta viettämässä vapaa-aikaa ja keskittyä ympärillä oleviin asioihin ilman, että sivullinen tulee pyytämään nimikirjoitusta. Hollywood-julkkikset ovat tosin tästä säännöstä poikkeus, sillä paparazzien ottamat kuvat tunnelmallisesta purjehdusmatkasta leviävät yleensä kulovalkean tavoin ympäri mediaa maailman ympäri.

Purjehtimisen viehätys piilee parhaimmassa tapauksessa useita viikkoja kestävässä matka, rauhallisuudessa, sinisenä loistavassa meressä sekä veneen ohjaamisen herättämissä tuntemuksissa. Lue seuraavasta listasta, ketkä tutut kasvot viihtyvät mielellään merellä vapaa-aikanaan rakkaan harrastuksensa parissa seilaamassa.

Hjallis Harkimo

Purjehtimisesta puhuttaessa ei julkkisten kohdalla voi unohtaa kansanedustaja Harry ”Hjallis Harkimoa”, jolle meri on suorastaan intohimo. Hän on toiminut täysipäiväisesti purjehtijana 80-luvulla ja ollut valmennettavana olympialaisiin. Purjehdus on siis ollut hänelle tuttu harrastus jo nuoruudesta alkaen, ja hän on mielellään kertonut kokemuksistaan julkisuudessa ja osallistunut avoimesti keskusteluun lajista sosiaalisessa mediassa.

Innokkaan merenkävijän uskomattomin kokemus kuitenkin lienee maailman ympäri suoritettu kilpapurjehdus, jonka hän teki täysin yksin puolessa vuodessa. Kuuluisa liikemies onkin jälkikäteen kertonut julkisuudessa, ettei hän olisi edes uskaltanut unelmoida siitä nuorempana. Matka ei kuitenkaan missään nimessä ollut helppo, sillä hän lähes menetti henkensä törmätessään jäävuoreen. Tuossa tilanteessa vene lennähti ympäri, minkä seurauksena myös Harkimo lensi veneestä. Turvavaljaat kuitenkin takasivat, ettei suurempaa vahinkoa sattunut ja tapahtumasta selvittiin säikähdyksellä. Kokemus on tallentunut suomalaisjulkkiksen mieliin, ja hän juhlistaakin sitä kesäkuussa purjehtimalla samaisella veneellä Helsingin Kauppatorille.

Jokerien omistajana tunnettu liikemies esitteleekin taitoja televisiossa, sillä hän toimi kapteenina purjehtiessaan 5 muun julkkiksen kanssa Atlantin yli vuoden 2017 tammikuussa. Harkimon, näyttelijä Mikko Leppilammen, suosikkilaulaja Arja Korisevan, malli Viivi Pumpasen, huippukokki Jyrki Sukulan sekä entisen jääkiekkoilija Kimmo Timosen unohtumaton ja jännitystä täynnä oleva matka valtamerellä nähdään tulevassa uutuusohjelmassa, jotta katsojat pääsevät kokemaan sen heidän kanssaan. Uutuussarjan mielenkiintoisuutta lisää se, ettei kellään muulla kuin Hjalliksella ole aiempaa kokemusta merenkäynnistä.

Leena Lehtolainen

Kirjailija Leena Lehtolainen on tunnettu huippuluokan romaaneistaan. Kirjoissa esiintyvä rikosetsivä Maria Kallio viettääkin paljon aikaa purjehtimalla hulppealla veneellä niin Välimerellä kuin kotimaan saaristossa. Harva lukija kuitenkaan tietää, että suomalaiskirjailija itse on todella kova purjehtimaan.

Outokummussa kasvanut kulttuuripersoona on kehittänyt vanhemmalla iällä purjehtimisesta mukavan harrastuksen, johon koko perhe pääsee osallistumaan. Muutto Etelä-Suomeen mahdollisti, että meri ja purjehdusmahdollisuudet ovat aivan vieressä. Lehtolaisen purjehdusseurue koostuu aviomies Mikko Lensusta sekä kahdesta pojasta. Suosikkikirjailija on kertonut ammentavansa mielellään inspiraatiota vapaina viikonloppuina suosikkiharrastuksensa parissa.

Martti Suosalo

Näyttelijä Martti Suosalo on tunnettu ammattinsa ohella vaalinut rakasta harrastustaan, purjehdusta. Lavojen sankari on todellinen purjeveneiden konkari, sillä hän on purjehtinut jo nuoresta iästä lähtien. Tällä tavalla veneily on tuonut hänelle mukavan pakoreitin arjesta, ja hän pystyykin tasapainottamaan kiireistä elämäänsä suuntaamalla kohti aavaa verta.

Vaikka monet ihmettelevät, mitä pitkän purjehdusmatkan aikana voi tehdä, on nokkelalla lavataiturilla siihen vastaus. Auringonoton ja mahtavien maisemien nauttimisen ohella Martti Suosalo on paljastanut ylläpitävänsä rakasta harrastusta, sillä hän laulaa ruorissa ollessaan. Tällä tavalla monen suosikkiasian yhdistäminen onnistuu vaivattomasti, ja muut purjehduskumppanit voivat ihastella taiturin suloista ääntä, joka on monille tuttu näyttämöiltä.

Martti Suosalo viettää aikaa purjehtimassa mieluiten yhdessä hyvien ystäviensä kanssa. Näyttelijäkollega Matti Ijäs sekä teatteritaiteen professori Vesa Vierikko ovat tuttuja seuralaisia. He ovat viettäneet yhdessä purjehtien yli 30 vuotta ja päätyneet jopa ostamaan yhteisen Carmencita-nimisen veneen. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia huippuluokan teatteriprojekteja veneessä suunnitellaan matkan aikana, sillä kolmikko on kotimaisten teatterin kiistatonta huippua.

George Clooney

Hollywood-legendana tunnettu George Clooney ikuistetaan säännöllisin väliajoin paparazzikuviin veneillään. Italian Como-järvellä asustava näyttelijä viihtyy mielellään aurinkoisena päivänä ystäviensä seurassa veneensä kannella ihailemassa henkeäsalpaavia Alppien maisemia.

Clooneyn purjehdusseuraan on hänen ilokseen hiljattain liittynyt vaimo Amal Clooney, joka nauttii mielellään miehensä seurasta ja kristallinkirkkaan veden ihastelemisesta. Purjehdusseurue on laajenemassa lähiaikoina entisestään, sillä pariskunta odottaa tällä hetkellä kaksosia.

Zac Efron

Jo teini-iällä maailmankuuluksi tähdeksi noussut Zac Efron on todellinen vesipeto. Tämä Hollywood-julkkis on tallennettu lukuisiin paparazzikuviin, joissa hän hulluttelee veneessä lähes akrobaattisilla liikkeillä. Unelmavävyksi mielletty näyttelijä on todennut saavansa lajista fyysistä haastetta.

Purjehtiminen ei ole jäänyt pelkäksi harrastukseksi, sillä hän on esiintynyt myös valkokankaalla purjeveneen miehistössä Charlie St. Cloud -elokuvassa. Hänen täytyi ottaa roolia varten opetusta, jotta suoritus näyttäisi mahdollisimman onnistuneelta. Juuri tämä roolisuoritus sytyttikin tähden kiinnostuksen purjehtimiseen.